Crowdfunding, weer een ervaring “rijker”. The TailorMates groeit door met 3 nieuwe Traveling Tailors en heeft nu landelijk dekkend netwerk.

projecten

The TailorMates heeft zojuist een 2e ronde crowdfunding succesvol afgerond. Graag deel ik de ervaring die ik inmiddels heb opgebouwd met mijn Mates en LinkedIn volgers. In totaal heeft The TailorMates nu €125.000,- gefund gekregen. De eerste lening aanvraag van €50.000,-, inmiddels meer dan een jaar geleden, was in 3 uur “compleet ”. De 2e aanvraag van €75.000,-, gestart eind mei 2016, is na precies 31 dagen volgeschreven. Met de zojuist gecrowdfunde lening zijn wij nu in staat een geweldige groeispurt te maken: Per 1 augustus 2016, zullen 3 nieuwe Traveling Tailors beginnen, die werkend vanuit de landelijke vestigingen van 5 sterren flex kantoren aanbieder Tribes, de rest van Nederland zullen gaan bedienen. Naast onze flagshipstore in Amsterdam en de kantoren als Atradius, De Lage Landen, Rabobank, Abn Amro, Leaseplan, Manpower, Ricoh, die we al bedienen, is dit een geweldige toevoeging.

CROWDFUNDING: DE VERSCHILLEN EN WAAR JE OP MOET LETTEN

Maar nog even dieper ingaand op onze crowdfunding. De verschillen zijn opmerkelijk: de gemiddelde investering was in ronde 1 €847,- en nu, in ronde 2 €521,-. De gemiddelde investering is beduidend lager. Is dit een teken dat investeerders meer doen aan risicospreiding? Vinden de investeerders het risico hoger en daardoor een investeren ze daardoor een lager bedrag? Was de investering minder sexy? Natuurlijk spelen risicoprofiel en rentepercentage een rol. Allemaal zaken om over na te denken.

Het mooie van crowdfunding is de continue feedback en vragen die je gedurende het proces krijgt. De vraag die door een van onze investeerders gesteld werd, was, waarom de inschrijvingen langer duurde dan de vorige keer. Nadat ik bovengenoemde argumenten had genoemd, kwam de investeerder zelf met een antwoord: de looptijd. Deze was in vergelijking met de vorige keer 1 jaar langer. In plaats van 48 maanden hadden wij deze looptijd verlengd tot 60 maanden. Overigens zonder noemenswaardige reden en er verder niet over nagedacht te hebben dat dit zo’n belangrijke factor kon zijn. Direct na deze tip hebben wij de looptijd, in overleg met Kapitaal op Maat, looptijd teruggebracht naar 48 maanden. Het resultaat? Binnen enkele dagen was de leningsaanvraag compleet! Het moraal van dit verhaal: retail is detail, maar crowdfunding zeker ook!

tribes

VERSCHILLENDE CROWDFUNDING PLATFORMS

Overigens ben ik met een aantal partijen in gesprek geweest om deze 2e investeringsronde te crowdfunden. Het is bekend dat de crowdfunding platforms veel meer aanvragen krijgen dan dat ze daadwerkelijk publiceren. Het percentage afvallers bedraagt ca. 70%. Wij prijzen ons gelukkig dat we wederom mochten crowdfunden, ondanks de strenge selectie die hieraan ten grondslag ligt. Toch wil ik een kanttekening plaatsen! Ik wil de crowdfunding platforms één ding meegeven… Het is een prachtig systeem: rechtstreeks leningen aanbieden aan potentiele investeerders. Maar laat deze investeerders zelf beslissen of zij dit willen, zonder de misschien te strenge voorwaarden en eisen. Banken maken zich steeds meer overbodig, maar het lijkt erop dat de diverse crowdfunding platforms zich ook steeds meer gaan gedragen als banken.

flagshipstore

Crowdfunding platforms: ga niet niet op banken lijken en blijf zelfstanding. Banken alleen voor transacties, niet meer voor leningen. Op 2 verschillende crowdfunding platforms werd onze aanvraag geaccepteerd. Het ene platform stond er op dat zij de lening alleen wilden publiceren bij hoofdelijke aansprakelijkheid van ondergetekende. Ik wilde niet hoofdelijke aansprakelijk zijn, omdat ik privé reeds 4 maal de lening heb geïnvesteerd in The TailorMates. Het vertrouwen in ons maatwerk concept moet in mijn ogen groot genoeg zijn, zonder dat ik hoofdelijk aansprakelijk ben. Dit deed me dus direct denken aan de banken die deze eis standaard stellen bij een lening. Dit was voor ons dan ook de reden dat we voor het platform van Kapitaal op Maat gekozen hebben. Ten eerste omdat zij niet zo rigide omgaan met deze voorwaarde en ten tweede omdat zij duidelijk het vertrouwen uitspraken in The TailorMates als concept. Mijn advies aan de crowdfunding platforms: pas op … wordt geen bank. Een bank is om te zitten…

by Service @ The TailorMates